20. veljače 2024.IVAN DOMANČIĆ - FRNJA, predsjednik KNBP-a


Povod ovom razgovoru netom je prošla dvogodišnja obljetnica od osnutka KLUBA NAVIJAČA BIJELO-PLAVI, navijačke udruge NK Osijeka, koja je posvema  razdrmala navijačku scenu u Osijeku i Slavoniji, najavljujući jačanje navijačke baze i potvrdila nesmiljen potencijal i svestranost navijača u raznolikim aktivnostima kojima se istodobno promovira NK Osijek

Kada je Ivan Domančić, sa još 6 navijačkih entuzijasta, 4. prosinca 2021. godine, u restoranu Sporthouse, osnovao Klub navijača Bijelo-plavi, tog oblačnog popodneva, oni nisu mogli znati koliko će poklonika i simpatizera privući takva ideja navijačke udruge te koliko će bijelo-plavih srca željnih uspjeha i napretka svog Kluba NK Osijeka, poželjeti stvaranje velikog Kluba kroz ljubav prema svom Gradu i Klubu.ŽELJA PRETOČENA U STVARNOST

Ubrzo se ispostavilo da je ta ideja pala na plodno tlo. Danas, dvije godine kasnije, Klub navijača Bijelo-plavi, broji više od 700 članova i diči se raznolikim aktivnostima svog članstva koje nastoji organizirati kroz razne ustrojbene oblike. Iako su sva ta stremljenja još u povojima, radi se o pravoj izgradnji čvrstih temelja jedne udruge.

-Nestvarno zvuči brojka naših više od 700 registriranih članova, od kojih tridesetak sa posebno izraženom voljom za aktivnim angažmanom, praktički na dnevnoj bazi, a o raznolikim aktivnostima da i ne govorim, govori Ivan i nastavlja: Mada bi svatko od nas da se neke stvari odvijaju brže, to jednostavno nije realno, jer smo svi mi u KNBPu volonteri koji daju sve od sebe u određenom trenutku, uz slalom između obiteljskih i poslovnih obaveza, ipak nalazimo vremena i za različite aktivnosti u sklopu Udruge.


KOHORTA I KNBP

- Osjetili smo pri osnivanju KNBPa, a još više smo uvjereni i danas, nakon više od dvije godine, činjenicu opravdanosti osnivanja ovakve udruge. Jer, svi smo mi bivši, tada kao i danas, više ili manje aktivni članovi Kohorte, no današnji osjećaj mogućnosti nadogradnje navijačkih aktivnosti, u izmijenjenom navijačkom okruženju, ponukao nas je na začetak KNBPa. Kada je utakmica voljenog Kluba, na Pampasu ili na gostovanju, onda se aktivno navija, pjeva navijačke pjesme, bodri, negoduje, izražava sebe kroz emocije, reakcije i navijanje, jednostavno – na tribini smo svi Kohorta, tu nema razlike. A izvan tribine, KNBP ima mnogo drugih aktivnosti, kroz koje dolazimo do druženja i divnih kvalitetnih trenutaka kreativnosti, u cilju podizanja kulture navijanja. Imamo odlične odnose sa Kohortom i taj odnos među navijačkim udrugama može biti samo još bolji sa protokom vremena i poduzetim zajedničkim akcijama. Poglavito što stasa nova generacija Kohorte, neki novi mladići, koji u najboljoj tradiciji svojih prethodnika ne žale truda, vremena i ljubavi za voljeni nam Klub i to je ono što nas sve zajedno zbližava i nosi.


POČECI I PLANOVI

Nakon početne euforije osnivanja Udruge te perioda ishođenja dokumentacije, famoznih procedura, neizbježnog „pečata“ i tih fora, došlo je do perioda spoznaje koliko je teško pretočiti riječi i misli u djelo. Nakon tog perioda zatišja, sve se pokrenulo, zapravo, vrlo nenadano i prethodno neplanirano sa idejom Bijelo-plave Revije. Ta individualna ideja jednog našeg člana, Anđelka Balikića, koja datira iz kolovoza 2022., koji nas je uvjerio u spremnost i mogućnost izdavanja vlastitog sportskog časopisa naše udruge, svidjela se ne samo nama, već i široj zainteresiranoj javnosti i to je bio okidač za mnoge druge aktivnosti. Nakon izlaska prvog broja Bijelo-plave Revije, u siječnju 2023. (a tome je upravo godinu dana), i odlično prezentirane promocije časopisa na zaista vrhunskoj razini, sve se nekako pokrenulo, članstvo se omasovilo, pristupili su novi aktivni članovi sa pregršt novih ideja, počeli smo bivati homogena grupa istomišljenika i ujedno dobra klapa.


SEKCIJE I AKTIVNOSTI

Predočit ću stoga u sljedećim redovima što sve pruža KNBP i na što će sve moći računati naši sadašnji i budući članovi, što se tiče modela angažmana i aktivnosti, a sukladno svojim osobnim afinitetima:

-U sklopu podizanja razine kulture navijanja, već godinu dana odvija se izvrsna akcija posjeta osnovnim školama na području grada Osijeka, gdje se učenicima kroz prezentaciju i druženje približava i objašnjava pojam navijanja za svoj Klub u svom Gradu. Akcija je ocijenjena veoma uspjelom, sve škole su se rado odazvale, a NK Osijek je uvijek na pomoći jer svaki susret sa učenicima popraćen je posjetom popularnih igrača i redovnom maskotom kluba, Legosom, kojeg djeca obožavaju. Plan je ove godine proširiti djelokrug rada ove sekcije i na škole izvan Osijeka, na području naše i susjednih slavonskih županija, što je i prirodni bazen naših navijača.

-Bijelo-plava Revija okupila je respektabilne novinarske snage, članove KNBPa, a promovirala je i činit će to i ubuduće, nove medijske kreativce na produkciji časopisa. Ta četiri broja godišnje, zalog su povijesnog sjećanja naših navijača i kronika događanja u i oko Kluba te ultimativna memorabilija u svakom navijačkom domu. Uskoro počinje akcija pretplate na Bijelo-plavu Reviju te se očekuje od svakog navijača i simpatizera NK Osijeka te članova KNBPa da se akciji odazovu. 

-Druženje navijača i simpatizera NK Osijeka nastavlja se na štandu KNBPa prije domaćih utakmica, gdje će se dodatno raditi na obogaćivanju asortimana navijačkih rekvizita, već prepoznatih po osebujnom designu i kvaliteti, sa kojima su članovi izrazito zadovoljni. 

-Nastavljamo i sa akcijama humanitarne sekcije, kroz suradnju sa Gradskim društvom Crvenog križa Osijek i sudjelovanja u akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, ali i suradnju sa Dječjim domom Klasje i SOS dječjim selom Ladimirevci te potencijalno i još nekim oblicima suradnje.

-Nastavit će se i sa održavanjem Bijelo-plavih Tribina i Okruglih stolova, kao specifičnog oblika kontakta i komunikacije Kluba sa navijačima i zainteresiranom javnosti.

-Maraton sekcija prošle je godine pokazala zavidnu aktivnost i vitalnost u vidu nastupa na više polumaratona i maratona naših članova, a pod bojama KNBPa.

-Bijelo-plavi Kviz u organizaciji KNBP-a i NK Osijeka će i dalje provjeravati vaše znanje o svima nama dragoj temi.

-Projektna sekcija zadužena je za apliciranje projektnih aktivnosti te povlačenje sredstava iz recentnih fondova koji prate djelatnost naše sportske Udruge.

-Digital sekcija, Info sekcija i Sekcija logistike članstva, mjesta su promotivnih aktivnosti KNBPa kroz društvene mreže, web i digitalne alate, pružajući podršku svima kroz naglašenu logistiku članstva sa ciljem njegova omasovljenja.


UTJECAJ I RAST

„Vjerujem da svi sadašnji i budući članovi KNBPa vide mogućnosti u ovim aktivnostima, te se nadam da će se mnogi odlučiti na sudjelovanje u istima te ih iskoristiti za druženje i upoznavanje. Tako i mi kao navijačka udruga napredujemo i rastemo, a to je u stvari naša primarna navijačka zadaća na putu stvaranje velikog, moćnog i dobro posloženog NK Osijeka.“ – ističe Ivan i dodaje: „Nema kvalitetnog i velikog kluba bez velike i kvalitetne navijačke baze. Stoga, udružimo se i omasovimo za boljitak našeg voljenog NK Osijeka. Samo tako ćemo biti nazaobilazan faktor u vidokrugu Kluba i lokalne zajednice te moći pozitivno i snažno utjecati na kvalitetan razvoj našeg Kluba“.